Muu kaikki muuttuu, vain sinä et

14.10.2022

Alexander-tekniikan opettajana ja tutkijana olen usein tilanteessa, jossa ihmisellä on kova tarve ja halu muutokselle, mutta kun muutosta todella alkaa tapahtua sitä voikin olla hyvin vaikea sallia. Muutos tarkoittaa sitä, että olen matkalla kohti tuntematonta, pois tutuista ja turvallisista tottumuksista. Äkkiä olen kohdassa, jossa tottumusten automaation höllätessä totuttu minä (joka tuntuu samalta kuin minun tottumukseni) alkaa myös höllätä ja muuttua. Tämä on syy, miksi ihmisen systeemi ei salli kovinkaan ison ja syvän muutoksen tapahtua äkillisesti. Se olisi liikaa aivoille, jotka pyrkivät varmistamaan yksilön olemassaolon turvaamalla mahdollisimman pitkälle vanhaan jo opittuun, vaikka se ei järjellä ajatellen olisikaan rakentavin tapa toimia.


Alexander-prosessi on luonteeltaan hidas, ja siinä edetään syvyyssuunnassa vähän niinkuin sipulia kuorien. Kun olen pysähtymisen ja havainnoinnin kautta päässyt tutummaksi oman tottumukseni kanssa sen automaattisuus hieman höllää ja mahdollistaa uuden valinnan. Tottumus (eli totuttu reaktio ärsykkeeseen) ei kuitenkaan häviä minnekään, vaan kun voin olla sen kanssa enemmän rauhassa sen alta alkaa hahmottua seuraava kuorikerros, eli tottumus (tai se miten sitä pystyn havainnoimaan) muuttaa muotoaan. Laulaessa esimerkiksi voin tuntea alussa, että ilma ei riitä, tai että en pääse laulamaan kovin ylös tai alas ja seuraavassa kerroksessa huomaankin jännittäväni vatsaani. Tai jännittäväni leukaani tai selkääni tai jalkapohjiani tai silmiäni tai pidättäväni hengitystäni. Nämä kaikki ovat osia samasta reaktiomallista.


Totutussa reaktiomallissa ei ole myöskään kysymys vain kehollisesta reaktiosta vaan tottumus on aina psyko-fyysinen. Kun kohtaan haastavan ihmisen tai menen esiintymään tai vain ajattelen psyykkisesti haastavaa tilannetta voin havaita reagoivani siihen kehollisella jännityksellä. Alexander-työssä harjoittelen kohtaamaan ärsykkeen siten, että välittömästi ei ole pakko tehdä mitään. Pyrin jättämään kehoni ja mieleni (eli itseni) tietoisesti rauhaan, mikä mahdollistaa havainnoinnin ja sitä kautta muutoksen.